Prinsjesdag is voorbij. Wat kan ik verwachten de komende tijd?  

Als energieconsument zijn het roerige tijden en wij weten dat als geen ander. Bijna iedereen is inmiddels uit een vast contract met vaste tarieven gelopen en is nu dus overgeleverd aan de grillen van de energiemarkt. Gelukkig denken de energieleveranciers en het kabinet over oplossingen welke voor een deel zijn gepresenteerd op Prinsjesdag. Hieronder een kleine selectie van belangrijke informatie die jou de komende tijd aangaan.

Er komt een prijsplafond op Gas en Stroom per 1 januari 2023. Voor de maanden November en December 2022 ontvang je 190 euro als je op de eerste van deze maanden klant bent bij de leverancier en een eigen elektriciteitsmeter hebt.

Wat is een prijsplafond? 

Bij een prijsplafond is er een maximumprijs voor stroom en gas. Over het eerste gedeelte van je verbruik betaal je niet meer dan deze prijs. Dat eerste gedeelte van je verbruik noemt men het basisverbruik. Verbruik je meer dan het basisverbruik, dan betaal je daarvoor het tarief van je leverancier.

Het prijsplafond zorgt er zo voor dat het basisverbruik voor veel mensen betaalbaarder wordt. Tegelijkertijd stimuleert het energiebesparing en dat is altijd goed.  

Wanneer gaat het prijsplafond in? 

Het prijsplafond gaat per 1 januari 2023 in. De overheid en energieleveranciers hebben even nodig om dit allemaal goed te regelen. Het gaat namelijk om een oplossing die moet passen voor 7,5 miljoen huishoudens. 

Wat is een basisverbruik? 

Een basisverbruik kan je zien als een verbruiksbundel. Voor het verbruik binnen de bundel betaal je een lager tarief. Verbruik je energie buiten de bundel dan is dat duurder. Op die manier wordt de energie die we sowieso nodig hebben beter betaalbaar. Terwijl we tegelijkertijd gestimuleerd worden om energie te besparen. 

Het basisverbruik is door het kabinet vastgesteld op 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Dit basisverbruik geldt voor iedereen. Het maakt dus niet uit hoe groot je huis(houden) is. 

Welk tarief ga ik betalen binnen het prijsplafond? 

De tarieven voor het basisverbruik zijn vastgesteld door de overheid per 01-01-2023:

Elektriciteit:
Tot      2.900 KwU                   Max 0,40 euro/KwU
Boven 2.900 KwU                  Uw leverancierstarief

Gas
Tot      1.200 M3                      Max 1,45 euro/M3
Boven 1.200 M3                     Uw leverancierstarief

Voor wie geldt het prijsplafond? 

Het prijsplafond geldt per 1 januari 2023 voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting.    

Goed om te weten:  

Het gaat om aansluitingen die stroom en gas leveren op adressen die zijn bedoeld om te wonen, werken of verblijven.  

Het prijsplafond geldt alleen als je tarief hoger is dan de vastgestelde prijs van het prijsplafond. 

Geldt het prijsplafond ook voor stadswarmte? 

Op dit moment geldt er (nog) geen prijsplafond voor stadswarmte. Het tarief voor stadswarmte is sinds 1 januari 2022 niet veranderd. Zoals elk jaar verwachten we vanaf het nieuwe jaar een aanpassing. Hierover, en of er dan ook voor stadswarmte een prijsplafond geldt, informeren we je in december. 

Wat gebeurt er met de energiebelasting en BTW? 

Per 1 januari 2023 gaan de energiebelasting weer omhoog. Ook de btw gaat terug van 9% naar 21%. Dit waren tijdelijke maatregelen om energie betaalbaar te houden. Het voordeel van een prijsplafond is dat het beter beschermt tegen verdere prijsstijgingen. 

Al met al is dus nog vrij veel onzeker maar hou onze website en nieuwsbrieven in de gaten want zodra er dingen concreet worden of veranderen informeren we je. 

Tip: Heb je behoefte aan meer duidelijkheid en wil je een seintje van ons ontvangen wanneer je kunt overstappen naar een vast contract of een contract met betere tarieven ga dan naar onze website en klik op ons energieseintje. 

Team MaandlastenManager