Vanaf 1 juni bieden wij weer energiecontracten met een vaste prijs aan. Is dit iets voor jou? In hoeverre verschillen deze van de “oude” vaste prijscontracten? Lees hieronder alles over onze nieuwe vaste prijscontracten.

Is een vaste prijs energiecontract beter voor mij dan een variabel contract?

De vraag is wat je het belangrijkste vindt aan je contract, want zowel vaste contracten als variabele contracten hebben voor- en nadelen.

Met een vast contract betaal je gedurende de volledige looptijd van je contract hetzelfde tarief voor de levering, terugleververgoeding en vastrecht. Je tarieven dalen of stijgen niet wanneer de energieprijzen veranderen. Daarentegen betaal je een opzegvergoeding als je je contract beëindigt voor de einddatum.

Met een variabel contract veranderen je leveringstarieven een aantal keer per jaar. Je betaalt minder wanneer de tarieven dalen, maar meer bij stijgingen ervan. Je kunt echter je contract maandelijks opzeggen.

Twijfel je tussen een vast of variabel contract? Dan helpen wij je graag bij het maken van de juiste keuze op basis van jouw specifieke behoeften.


Op onze website van Maandlastenmanager kun je makkelijk
op korte termijn een afspraak inplannen. 

Is het verstandig om nu mijn energie tarieven vast te zetten?

Het is lastig om van tevoren te bepalen of het verstandig is om te kiezen voor een vast contract. Dit hangt namelijk af van het moment waarop je jouw vaste energiecontract voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar afsluit, en wat er in de periode daarna gebeurt. Het is vergelijkbaar met het kopen of verkopen van aandelen. Als je een vast contract afsluit en de energietarieven stijgen daarna aanzienlijk, dan blijft jouw leveringstarief hetzelfde.

Niemand kan precies voorspellen hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen. Natuurlijk zijn er bepaalde patronen, zoals vaak een prijsverlaging na de winter. Maar als er iets groots of onverwachts gebeurt, zoals een oorlog, kan het allemaal anders zijn. Met een vast contract koop je vooral zekerheid voor een afgesproken periode. Het is afhankelijk van de energiemarkt of je energiekosten na afloop van het contract sterk zullen stijgen of juist flink zullen dalen.

Het is altijd verstandig om goed de voor- en nadelen van zowel vaste als variabele contracten af te wegen en je keuze te baseren op je persoonlijke situatie en voorkeuren. Mocht je nog twijfels hebben, staan wij klaar om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing.


Kijk op onze aanvraagstraat van Maandlastenmanager hoe de prijzen van de verschillende vaste prijscontracten zich verhouden.

Is een vast contract goedkoper dan een variabel contract?

Soms wel, soms ook niet. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet weet of een vaste prijs voordeliger is dan een variabel tarief. Dat hangt af van hoe de energieprijzen zich ontwikkelen na het afsluiten van het contract. Niemand kan dat precies voorspellen. De echte vergelijking kun je pas achteraf maken.

Het is begrijpelijk dat je wilt weten welke keuze de beste is voor jouw situatie. Het kan helpen om je energieverbruik, je budget en je persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen bij het maken van een beslissing. Ons team staat klaar om je te ondersteunen en eventuele vragen te beantwoorden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is anders aan de nieuwe vaste contracten?

De vaste prijscontracten vanaf 1 juni 2023 verschillen op één punt van de ‘oude’ vaste prijscontracten: er zijn nieuwe regels voor de opzegvergoeding. Deze regels zijn van toepassing wanneer je je contract voortijdig beëindigt voordat het afloopt.

Hierdoor kan de hoogte van de nieuwe opzegvergoeding variëren. De restwaarde van je contract bepaalt wat het kost om het contract vroegtijdig te beëindigen. Voor meer informatie over de nieuwe opzegvergoeding ROVER 2023 kun je terecht op ons eerdere blog.

Voordelen en nadelen van een vast contract

Een energiecontract met vaste leveringstarieven heeft bepaalde voor- en nadelen.

Voordelen van een vast contract:

  • Je hebt de zekerheid van een vast leveringstarief gedurende de looptijd van je contract.
  • Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief. Je blijft hetzelfde tarief betalen, zelfs als de energieprijzen stijgen.

Nadelen van een vast contract:

  • Als je besluit over te stappen voordat je contract eindigt, kan er een opzegvergoeding van toepassing zijn.
  • Je profiteert niet van lagere energieprijzen. Als de energieprijzen dalen, blijft jouw leveringstarief hetzelfde.

Het is belangrijk om deze voor- en nadelen af te wegen en rekening te houden met je persoonlijke situatie en voorkeuren bij het kiezen tussen een vast of variabel energiecontract. Mocht je vragen hebben of meer informatie willen, wij staan klaar om je te helpen.